×

Gem til din ønskeliste

For at kunne gemme et smykke på en ønskeseddel, skal du være medlem af Castens Clubben. Det er nemt at tilmelde sig og tager mindre end et minut.


×
×

Nyhedsbrev

* "Hemmelige" smykker * Events
* Historier fra værkstedet * Tilbud

 

Book
design-
møde
6. Juni 2020

Tilblivelsen af blæksprutte-halskæden KRAKEN

Dybt nede lurer et sølvfarvet havmonster, klar til at strække sine arme mod overfladen for at rive intetanende søfolk ned i en våd og voldelig grav. Det var dette monster, som jeg satte mig for at skabe, da Nina Hald, forfatter af flere smykkebaserede bøger og kurator for endnu flere smykkeudstillinger, inviterede mig til at deltage i udstillingen “Havets Juveler” på det maritime museum ”Fjord og Bælt”. I begyndelsen vidste jeg kun, at jeg ville arbejde med blæksprutten, fordi jeg er forelsket i de smukke snirkler, som dens arme kan skabe.

Vi var 40 håndplukkede guldsmede, der blev opfordret til at skabe ”Et smykke, der er inspireret af en skabning fra havet og med enten en perle, rav eller koral som hovedædelsten”. Hvilken ære! Min allerførste udstilling! Jeg følte mig begejstret, ydmyg og skræmt fra vid og sans på samme tid og var fast besluttet på at belønne Nina Halds tillid til mine evner. Så… noooo pressure!


Invitationen kom i sommeren 2019, og fristen for indlevering af billeder af det færdige smykke var i februar. Masser af tid man skulle man tro, men uanset hvor meget jeg arbejdede på designet, fungerede det bare ikke. Jeg havde kigget på masser af billeder af blæksprutte og smykker, der afbilder en blæksprutte, og dem som kunne noget af det rigtige, samlede jeg i en collage, som jeg hang på væggen ved siden af ​​min voksarbejds-station. Imidlertid kom gennembruddet først, da jeg fik den idé, at blæksprutten skulle holde sig fast i selve halskæden. På det tidspunkt var der kun et par dage til jeg skulle lukke ned til jul!Hektisk begyndte jeg nu at arbejde med voks og nåede at have skåret en rå version inden jeg gik på en velfortjent juleferie. Tilbage igen ventede mange flere timers voksudskæring på mig, før jeg følte mig sikker nok i mit design til at sende det til støb. På dette tidspunkt vidste jeg, at formen ikke var helt færdig, men da voks er en smule sprødt og derfor knækker let - især lange, slanke arme som dem min blæksprutte havde, var jeg på et tidspunkt nødt til at kaste håndklædet i ringen. Nu kunne jeg vente på at afslutte kræet, når det efter støb var lidt mere robust - fordi det nu var lavet af metal.

Det, der kom tilbage, var stort, tungt og klodset - på trods af at jeg havde gjort mit bedste for at slanke designet i voksversionen. Så nu fulgte endnu flere timer med at fjerne og forme, før jeg var klar til at tage form af denne originale, glatte KRAKEN. Da formen var skabt, og jeg dermed kunne få en vokskopi af blæksprutten, gik jeg i gang med at pryde den med sugekopper. Måske spørger du, hvorfor jeg ikke gjorde det på den originale, udskårne voksmodel? Som jeg lige beskrev: Jeg vidste på forhånd, at jeg ikke ville være tilfreds med formen på originalen, og hvis jeg havde placeret sugekopperne på den originale voks, ville jeg bare være endt med at fjerne dem igen for at kunne forme spruttens arme perfekt.Da anden version kom tilbage fra støb, tog jeg endnu en form, som gør det muligt for mig at skabe kopier i fremtiden, før jeg endelig kunne afslutte min blæksprutte. Resultatet er storslået og smukt med sine  hvide ferskvandsperler og havblå diamantøjne som skjuler sig lidt og glitrer truende imod den intetanende betragter.

I denne video kan du se hele processen fra start til slut:

 

 

Super nørdet eller mainstream nørdet navn?

Meget tidligt i mit arbejde gav væsnet mig en tydelig Cthulhu-fornemmelse. Denne blæksprutte var ikke tænkt som et naturligt dyr, men min fortolkning af et mytisk havmonster, så det fik et ansigt, som godt kunne minde om Cthulhu’s - et gigantisk gudlignende monster fra Arkham Horror universet, som oprindeligt blev udtænkt af H.P. Lovecraft i hans novelle “Call of Cthulhu”. Lovecraft skrev kun et par historier i 1920'erne, men hans univers har inspireret nørder verden over lige siden. Gennem fan art både inden for fiktion og billeder såvel som en hel række spil, er det mørke og (bogstaveligt talt) vanvittige univers er blevet ... en slags mainstream. I det mindste blandt nørder, der ser ud til at findes i langt større tal nu, end da jeg var teenager og ung.

 Illustration af Sofyan Syarief

 

De fleste ikke-nørder vil dog ikke vide, hvem Cthulhu er - eller endda forsøge at udtale navnet - og derfor valgte jeg at opkalde min blæksprutte efter et mere mainstream monster, nemlig KRAKEN, som ses i blockbusters så som Pirates of the Caribbean eller Clash of the Titans (“Release the Kraken! ”)Navnet kommer i øvrigt oprindeligt fra samlingen af norske myter, mens det tyske navn på en blæksprutte er "Krake". Med andre ord: Et navn, der var meget mere tilgængeligt og relatérbart for de mange.

 

Du kan se den originale og allerførste KRAKEN på museet Fjord & Bælt i Kerteminde indtil december 2020 sammen med værker af 39 andre dygtige smykkemagere. Den ER til salg, men af ​​åbenlyse grunde kan du ikke hente den, før udstillingen er taget ned. Men hvis du gerne vil have en kopi, måske med dit eget twist, såsom en anden farve øjne, andre dråber hængende fra kæderne eller ingen oxidering, kan du kontakte mig på design@castens.com eller telefon +45 32 200 444

Se billeder tæt på og køb din egen KRAKEN her:


Tag mig hen til KRAKEN

Tags: havmonster, voksstøb

Kommentarer

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Blog Kategorier


Arkiv


Seneste designs

Følg os

Top