×

Gem til din ønskeliste

For at kunne gemme et smykke på en ønskeseddel, skal du være medlem af Castens Clubben. Det er nemt at tilmelde sig og tager mindre end et minut.


×
×

Nyhedsbrev

* "Hemmelige" smykker * Events
* Historier fra værkstedet * Tilbud

 

Book
design-
møde
7. November 2016

Er det ikke nemt at snyde med guldet?

Ja, i princippet er det faktisk ganske nemt: Du skal bare bruge en guldlegering med et lavere guldindhold end hvad du hævder det er, og tage prisen for den hævdede legering i stedet for den faktiske. Men det er vi (eller enhver anden ærlig guldsmed) naturligvis ikke interesseret i! Tværtimod: Vi ønsker at sikre, at vores kunder kan stole på os, og har derfor sørget for, at etablere et kontrol og validering system til netop dette formål.

Udfordringen er naturligvis ikke ny: Så længe menneskeheden har været i stand til at snyde med materialerne, har samme menneskehed forsøgt at bevise sin ærlighed. Dette er en af grundene til at laugene begyndte at dukke op i middelalderen. Disse laug havde dengang en stor og vigtig opgave på flere fronter: Man måtte holde medlemmerne i skak, garanterer ægtheden af deres materialer og fungerer som en fagforening for de forskellige fag.

Kjøbenhavns Guldsmedelaug er et af de ældste i verden - det blev grundlagt I 1429 og sanktioneret af kong Erik VII af Pommern og hans dronning Philippa. Den hellige beskytter af lauget er Sankt Loyes, der blev født i Frankrig omkring 590. Han var dygtig til at formgive metaller, rådgiver for kongen, løskøbte mange slaver og byggede flere kirker og klostre (han må have været temmelig velhavende). Han var også en præst og blev senere biskop.

 

 

Det er allerførste skriftligt dokument, der stadfæster guldsmedelauget – kaldet en ”skrå” -  er en 132 cm lang rulle, der fastsætter reglerne og pligterne for medlemmerne. I dokumentet beskrives blandt andet de forventede omgangsformer, som man får bøder for at bryde: Man må ikke trække kniv, ”spilde” øl på hinanden, bruge ukvemsord som ”horeunge” eller starte slagsmål. Uoverensstemmelser skulle først søges løst i lauget, inden de kunne indklages for magistraten. Det lyder som om det var livlige tider dengang ... Læs mere om det historiske guldsmedelaug her.

 


I dag er det noget mere civiliseret: Da jeg blev medlem i foråret 2016, skete det i forbindelse med generalforsamlingen og en dejlig middag. De nye medlemmer drak alle af sølvbægre (ja, de var massive) og blev højtideligt præsenteret for de nuværende medlemmer, før de fik overrakt deres medlemskabscertifikat. Kjøbenhavns Guldsmedelaug arbejder i dag for at fremme branchen, ved for eksempel at støtte begivenheder som "Laugenes opvisning" (som jeg deltog i i år - se en blog artikel om Laugenes Opvisning her).

 

 

Men lauget forestår ikke længere kontrollen af medlemmernes ærlighed hvad angår metallernes lødighed. Den opgave er nu varetaget af FORCE Instituttet, der en gang om året kommer forbi på et uanmeldt besøg for at tage prøver af guldet. Hvis disse prøver viser sig at være af en lavere legering end hvad du hævder det er, får du bøder eller i graverende tilfælde måske endda en fængselsdom.

Med andre ord: Du kan trygt stole på det guld der bliver solgt af danske guldsmede. Vi har arbejdet hårdt på at beviset vores ærlighed siden 1429!

 

Tags: Kjøbenhavns guldsmedelaug, københavns Guldsmedelaug





Kommentarer

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

Blog Kategorier


Arkiv


Seneste designs

Følg os

Top